Light Years

(Hawthorn East)

Designed as a space that evokes the sense of the universe beyond, Lightyears is a local Melbourne eatery that subtlety references both the environment and experience of the inter-planetary universe.

Utilising the existing building shell as the backdrop, the material insertions playfully reference texture and form of both organic moonscapes and manmade space travel. Coloured film is positioned to play with ambient colour tones, and lighting is used as a backdrop to the action within. Details throughout are simple but considered, allowing the space not to feel overly thematic.

The space was conceptualised not as a café, but as a space for respite from everyday life. The ‘otherworldliness’ of the interior environment encourages a connection, but also a sense of letting go.


Photographs: Tom Blatchford